customers

fredag 21 mars 2008

STACKARS HÄXOR

Det fanns en tid då häxor var en verklighet för människor.
En tid då fantasi och masshysteri lockade människor in i det ockulta. Häxan ansågs vara den mest fasansfulla av dessa väsen.



HÄXAN enligt folktron var oftast en kvinna med långt utstläppt hår som ansågs ha fått trolldomskraft genom förbund med djävulen. Hon ansågs bl.a. äga förmåga att färdas genom luften på en kvast till sexuellt otyglade fester, häxsabbater, förlagda till Blåkulla, där djävulen dyrkades. Blåkulla är alltså den plats dit häxor flög på kvastar på skärtorsdagen för att partaja med Djävulen. Orgierna sägs ha pågått till påskaftonen eller påskdagsmorgonen då häxorna tog sina kvastar och flög hem igen. Förmodligen lagom berusade, bakfulla och ännu mer förhäxade.
Häxan i folktron var elak och ville alla ont, trots att hon ofta var byns kloka gumma och botade de sjuka. Hur detta hänger ihop kan jag inte riktigt förstå.



1779 avskaffades dödsstraffet för trolldom i Sverige, det är alltså inte mer än för drygt 300 år sedan. Värst var förföljelserna mellan 1668 och 1677, då mer än 300 svenska människor torterades och avrättades, de flesta av dem kvinnor. Halshöggs, brändes på bål inför sockenbornas ögon.
Att det flesta var kvinnor ser jag som självklart, män sysslar inte med sånt, inte riktiga män bara möss. Jag kan inte läsa mig till det men kan tänka mig att det var några män som blivit betuttade i dessa möjligen vildare kanske vackrare kvinnor och som därför satte stopp för eländet.

Inte många i vår tid kan ana vilken förskräcklig historia som ligger bakom, när de låter sig själva och sina barn klä ut sig till påskkäringar och med kvast och kaffepanna springa runt i husen och önska glad påsk och förhoppningsvis få lite godis. Till skillnad från andra gamla seder som man snarare vill lyfta fram på nytt, är det väl en evig tur att de gamla häxprocesserna trots allt sedan länge fallit i glömska och att vi numera kan skämta om det. (och därmed låta de små rara gummorna få vara påskhäxor)

Oförsonlighet människor emellan bidrog också till att hysterin kunde ta fart. Stygga människor utnyttjade situationen och riktade falska anklagelser, påhittade hemska saker mot människor de hade något emot, eller helt enkelt var avundsjuka på, detta räckte för att utse någon till Häxa.
Husfolkets kvinnor sprang runt i husen och for med osanningar och ryktesspridningen var ett faktum, idag finns det ju både datorer och telefoner men själva attityden är densamma. Skillnaden idag är att vi har ett skapligt fungerande rättsamhälle, avskaffat dödsstraff och möjligen insett vilka som egentligen är häxor, om dessa väsen finns vill jag ha oskrivet.

Om fler människor haft mer mod att lita till sin egen omdömesförmåga i stället för att låta sig tystas och dras med i skvallerkärringarnas åsikter hade naturligtvis många oskyldiga kloka tjejer sluppit brännas på bål. Men många vågade inte säga sin mening, de drogs med utan att inse konsekvenserna.






På Magnuslund kommer påsken att firas hemma med god mat, massor av godis, Anthonbergs Marsipanägg övervinner allt. Stora ben till hundarna. På påskafton kommer glada vänner redan strax efter lunch. Påsk är den helgen jag gillar allra mest för då är vi på rätt väg, det blir ljusare.
GLAD PÅSK